Fem dokumentärer du måste se

Dokumentärer är ett perfekt sätt att förena nytta med nöje! Är du trött på att maratonkolla serier som Orange is the new black? Med en dokumentärfilm kan du mysa ner dig i soffan och sätta på en film – samtidigt som du lär dig något.

Kevinfallet (2017)

Uppdrag gransknings dokumentär om det så kallade Kevinfallet har fått stora svallvågor. Den journalistiska produktionen pekade på de enorma brister och tveksamheter som skett under utredningen för mordet på pojken Kevin under 1990-talet. En dokumentär i tre delar och ett måste för den som vill se och lära sig om det som nu kallas ett av de största rättshaverierna i Sverige.

Dogtown & Z-boys (2007)

Den här dokumentären handlar om skatelegenden Stacy Peralta och hans uppväxt tillsammans med det banbrytande Ze-phyr Skateboard Team. Ze-phyr bestod av en samling ungdomar från Venice Beach. Tillsammans utvecklar de tekniken inom skate. Skejtarna från Ze-phyr har haft stor påverkan på utformningen av den subkultur som många förknippar med skate idag.

Valley uprising (2004)

Valley uprising är en dokumentär som skildrar hur klätterkulturen växer fram och utvecklas i Yosemite nationalpark i USA. Generation efter generation utmanar sig själva och skapar det vi idag förknippar med klättring. Samtidigt skildrar dokumentären väl de olika skiftningarna i det amerikanska samhället. Därför är Valley Uprising en välgjord dokumentär som visar hur generationer av klättrare drivit klättringen framåt, samtidigt som många även utmanat de rådande samhällsnormerna i USA.

Supersize Me

Supersize Me är en skrämmande men intressant dokumentär om den nutida skräpmatskulturen. Dokumentärmakaren Morgan Spurlock bestämmer sig för att under trettio dagar äta alla sina måltider på McDonalds. Filmen utmanar vår skräpmatskultur och som tittare får vi följa vad som händer med Spurlock.

Joseph Fritzl – the story of a monster

Den här dokumentärer handlar om den man som höll sin dotter inlåst i sin källare i 24 år. Efter upprepade våldtäkter föder dottern sju barn. Dottern och barnen upptäcktes 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *