Rapport från tre de största sommarfestivalerna

För många innebär sommaren festival och konserter. Flera av de stora festivalerna i Europa har redan ägt rum och några tar sin början under de kommande veckorna. Nedan följer en rapport från tre av de största sommarfestivalerna i Europa.

Glastonbury, England, 21-25 juni 2017

En av de största och mest välkända musikfestivalerna är Glastonbury i England. Festivalen pågår under juni månad och lockar såväl många besökare som välkända artister.

Året var 1970 och Glastonbury öppnar upp sina dörrar för allra första gången. Biljetten kostade då ett pund och inkluderade gratis mjölk från en närliggande bondgård och besökarantalet var 1 500 personer. Idag kostar en fyradagarsbiljett 238 pund och antalet besökare är betydligt fler än 1970.

Artisterna som spelade på 2017 års festival var många. The National, Radioheads, Foo Fighters, The XX, First Aid Kit, Ed Sheeran och Laura Marling var några välkända namn.

Till skillnad från föregående år behövde inte besökarna vada fram i lera utan fick istället ett varierande väder med allt från småregn till hetta.

Roskilde, Danmark, 24/6-1/7 2017

Mellan den 24 juni och 1 juli 2017 äger den 47:e Roskildefestivalen rum med cirka 130 000 besökare och 180 artister från 32 olika länder. I år spelar bland annat Arcade Fire, The Weeknd, The XX, Foo Fighters och Solange.

I år är temat för festivalen jämlikhet, närmare bestämt kulturell jämlikhet. Under festivalen möts ideella organisationer som Amnesty, Dansk Kvindesamfund och Rapolitics för att diskutera ämnen som vardagsrasism, religiös marginalisering och sexuell identitet.

Melt, Tyskland, 14-16 juli 2017

Melt är en festival med ett fokus på techno samt elektronisk musik. Festivalen håller till i området Ferropolis, ett utomhusmuseum som ställer ut gamla stora industriella maskiner från mitten av nittonhundratalet. Artister som kommer att spela i år är bland annat M.I.A, Phoenix och the Kills.

För att göra festivalen än mer klockren finns det även ett partytåg som går från den tyska staden Cologne. Här kan du sova eller dansa hela vägen till festivalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *