Sommarens fotoutställningar i Stockholm

En svensk sommar är ibland ofta en regnig sådan. Vad passar då bättre än att spendera en dag på en fotoutställning? Nedan följer tre bra tips på några av sommarens allra hetaste utställningar!

Irving Penn på Fotografiska

Den 15 juni var det 100 år sedan den välkända amerikanska fotografen Irving Penn föddes. Fotografiska i Stockholm har året till ära valt att ställa ut en av de största privata samlingarna av Irving Penn. Penn var fram till sin död 2009 en fortsatt hyllad fotograf och var främst känd för sina mode- och porträttbilder. Under sin karriär fotograferade Penn bland annat Pablo Picasso, Salvador Dali och den svenske regissören Ingmar Bergman.

Utställningen på Fotografiska heter “Resonance – Photographs from the Pinault Collection” och består av Irvings verk från 40-talet till 90-talet.

Fotoutställningen öppnade den 15 juni och stänger den förste oktober.

Fokus Finland – 3X Aho & Soldan

Finland fyller 100 år. Därför ställer Liljevalchs ut verk från tre fotografer som bidragit till att skapa den moderna bilden av Finland. Fotograferna Heikki Aho och Björn Soldan samt Claire Aho.Heikki Aho och Björn Soldan var föregångare inom dokumentärfilmer. Redan 1926 startade de att arbeta med dokumentärfilm. Deras första filmer är av impressionistisk natur och skildrar de finländska haven och skogarna, medan deras senare verk speglar ett allt mer urbant och industriellt Finland.

Claire Aho, dotter till Heikki, slog först igenom som mode- och reklamfotograf. Hennes bilder präglas av starka färger och former, humor och detaljer. Men Claire var även den enda kvinnliga fotograf som fick möjlighet att dokumentera sommar-OS i Helsingfors 1952. Tillsammans arbetade även Claire och Heikki Aho med att utveckla tekniken för färgfotografering.

Liljevalchs utställning visar således bilder av Finland från 1920-tal till 1960-tal och utställningen har öppet till och med den 10 september.

Framför och bakom linsen

På Moderna museet i Stockholm finns utställningen Framför och bakom linsen. Här får du möjlighet att ta del av fotografiets historia. Hur har fotokonstens uttryck utvecklats och förändrats? Framför och bakom linsen består dels av en fotoutställning, dels av konstnärssamtal och guidade temavisningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *